Everything for your health...
+420 731 372 222
EN

How to correct low KH value?

How to correct low KH value?

KH value

Question: I would have one question because of the KH value, which is still falling to about 6.5 dKH, see the graph.

Hodnoty vápníku a hořčíku jsou na vysoké úrovni cca 490 - 500 a 1480 mg/l. 
Mám zvyšovat dávku všech roztoků Core7, nebo jenom těch posledních dvou elementů (3a a 3b), abych se dostal na vyšší hodnotu KH? 
Díky J.

Odpověď: Stabilní hodnota karbonátové tvrdosti (KH) je u rifových akvárií velmi důležitá, takže řešení problému klesající a nízké hodnoty KH velmi doporučujeme. 
Z vyšších hodnot vápníku cca 490 - 500 mg/l a hořčíku 1480 mg/l mít strach zatím nemusíte. 
Pokud máte nízkou jen hodnotu KH, tak ji můžete jednorázově dorovnat mnoha doplňky např. přípravkem Triton CO3 
(tuto problematiku řeší organický test N-DOC, kde naleznete i optimální vypočtené množství, které máte přidat), nebo také použitím Triton NaHCO3. 
Další přípravek, který sami používáme pro menší akvária z důvodu jednoduchosti je Liquid Buffer od Tropic Marin (má dávkovač a přímo napsáno kolik ml přidat pro navýšení hodnoty na požadovanou úroveň).
Pro udržení stabilní karbonátové tvrdosti kolem 8 dKH je nutno postupně při současném měření KH navyšovat dávkování všech elementů CORE7. Proč všech? Ze dvou hlavních důvodů:

  • Nejfatálnější není postupné rozkolísání makroelementů (lze jednoduše poopravit ručně samostatnými elementy), ale selhání dávkovacích čerpadel (např. přicpáním hadiček nebo omylem při nastavování). Tím, že vše dávkujeme stejně, tak velmi rychle vizuálně kontrolujeme, zda všechna dávkovací čerpadla fungují správně a případné poopravení se děje jednoduše ručně samostatnými elementy.
  • Pokud byste zvýšil dávkování CORE7 jen u některých roztoků, můžete si také rozhodit iontovou rovnováhu.

Na závěr je dobré také znát, jakou sůl používáte. Triton doporučuje sůl Tropic Marin Pro-Reef pro její optimální hodnoty. 
V případě nejasností s jednoduchým dodávkováním prvků si pečlivě prostudujte kartu DOSE, kterou obdrží každý, kdo použije testy TRITON ICP nebo N-DOC. Na této kartě je výpočet přesného množství prvků, které máte dodat pro nápravu deficitů.